LeMill
Edit, tips for use and more...
MultimediaMaterial

Kuinka kirjoittaa kaavoja LeMillissä

LeMillissä kirjoitetaan matematiikan ja fysiikan kaavoja käyttäen TeX/LaTeX -notaatiota. Tex/LaTeX on asettelukieli matemaattisten kaavojen yksiselitteiseen kuvaamiseen. Se saattaa aluksi näyttää mutkikkaalta, mutta muutamien perusasioiden ymmärtämisen jälkeen mutkikkaankin kaavan voi purkaa loogisiin rakenneosiin ja rakennelmaa voi koostaa uudelleen tai muokata.

TeX viittaa alkuperäiseen matemaattisten kaavojen kuvauskieleen, mutta myöhemmin siitä on laajentunut kokonaisten artikkelien kuvauskieli \LaTeX. TeX on yhä nimitys sen matematiikkakomponentille, jota hyödynnämme täällä, mutta ohjelmat, ohjeet ja yleensä kaikki materiaali viittaa käsittelee koko LaTeX-kieltä, joten vastaisuudessa käytämme sitä nimeä. (Lisätietoa Wikipediassa: LaTeX (englanninkielinen versio))

Sivua muokatessa \LaTeX-kaavoja lisätään tekstiin tällä napilla:  

 

Latex formula button

Nappi avaa ikkunan, jossa voi luoda, muokata ja kokeilla LaTeX-kaavan kirjoittamista. Ylempään tekstikenttään kirjoitetaan kaava. Esikatselu- (kuvassa Preview)-napilla yritetään lukea kaavan ja luoda vastaava kuva. Jos kaava on rikki, mielekästä kuvaa ei välttämättä synny, mutta kaavaa saa muokata ja kokeilla kunnes sen saa näkymään oikein.  

LaTeX formula editor

Kaava sijoitetaan kohdistimen kohdalle, joko näin x^{2n} tekstin sisään (Insert within text) tai omaksi kappaleekseen.

\begin{equation}x^{2n}\end{equation}  

Kun muokkaat ympäröivää tekstiä, kaava näkyy editorissa vihreätaustaisena tekstinä:

LaTeX code in editor

Vihreitä kaavoja voi muokata myös editorissa kuin mitä tahansa tekstiä, mutta jos haluat varmistaa kaavan toimivuuden tai keskittyä sen muokkaamiseen, vie kohdistin jonnekin kaavan sisälle ja paina LaTeX-kaava-nappia avataksesi kaava edelläkuvatussa muokkausikkunassa.

Voit myös aloittaa LaTeX-kaavan kirjoittamisen suoraan editoriin, tai muokata olemassaolevasta tekstipätkästä LaTeX-kaava. Kirjoita kaava, esim \sqrt{\gamma+t} ja valitse ('maalaa') kirjoitettu kaava. Sitten paina LaTeX-kaava-nappia ja maalattua tekstiä käsitellään LaTeX-kaavana: \sqrt{\gamma+t}

Lisämateriaaleja

Teknisiä yksityiskohtia

LeMillin LaTeX-kaavat käyttävät Googlen tarjoamaa APIa, http://code.google.com/apis/chart/  ja saattavat muuttua Googlen palvelun kehittyessä. Koska merkintäkieli on yleisesti tunnettu ja käytetty, jos palvelu suljetaan, voimme vaihtaa toiseen kuvalähteeseen, mutta tällähetkellä palvelu on nopea ja luotettava.

Creative Commons License